Met regelmaat ben ik in Nepal te vinden. In 1999 ging ik er voor het eerst naar toe. Ik ken er veel mensen en ben op veel plekken geweest. Doordat ik de taal spreek (een beetje!) gaan er veel deuren voor mij open.

In het verleden heb ik een paar maanden samengewerkt met een Tibetaanse arts. Ook heb ik les en lezingen gegeven over voeten en de elementenleer.

Reisleider

Het meeste heb ik gewerkt als reisbegeleider. Dat doe ik nu op aanvraag:

  • Met een paar mensen samen op reis.
  • Individueel, dan gaan we met z’n tweeën.
  • Ook kan ik adviezen geven over je reis naar Nepal.

Armoedebestrijding begint met onderwijs

Via mijn praktijk ondersteun ik al jarenlang een kleine basisschool in Chisapani (Chandragiri/Thankot) vlak buiten de hoofdstad Kathmandu. Ik sta in nauw contact met het hoofd van de school. Een bijzondere en briljante man. Zeer gedreven en begaan.

In 2001 ben ik begonnen met het betalen van het salaris van één onderwijzer. Dat was ongeveer 45 euro in de maand. Hierdoor konden er ineens veel meer kinderen naar school en hoefden ze niet met een bus naar het volgende dal. Dat is vooral heel belangrijk voor de meisjes.

In Nepal is het nog steeds cultureel bepaald dat het meisje, wanneer ze trouwt, met haar man mee verhuist naar haar nieuwe schoonfamilie. De zoon blijft dus thuis wonen. Helaas wordt daarom soms de keuze gemaakt om de jongens te laten leren en de meisjes niet.

Inmiddels is er op de school al heel veel veranderd, mede dankzij vele donaties.

Van één onderwijzer werden het er twee. Aan en om het schoolgebouw zijn heel veel verbouwingen en verbeteringen geweest o.a.: schoon drinkwater en aparte toiletten voor jongens en meisjes, het terrein vóór de school hebben we laten egaliseren en wordt nu gebruikt als schoolplein, nieuwe stoeltjes voor de peuters. Onlangs zijn nog 300 lesboeken Engels aangeschaft.

Na de grote aardbeving van april 2015 met zijn rampzalige gevolgen heb ik directe hulp kunnen bieden. Sinds die tijd ondersteun ik 5 meisjes met schoolgeld, lesgeld, uniformen, boeken en lesmateriaal, het jaarlijkse uitje, enz.

Naar mijn mening is onderwijs, vooral aan meisjes, een directe manier om armoede te bestrijden.

Dankzij alle giften en de directe lijn met mijn ‘Nepalese zoon’ Purna Shresta, kan ik dit allemaal verwezenlijken.

“Hoe klein of groot, het is als een druppel in de oceaan:
de hele oceaan zit in een druppel.”

Wil je er meer van weten en hoe je mee kan helpen, wellicht via een maandelijkse donatie, bel of mail me en ik stuur je verdere info.